Om undersøkelsen

Krav til pasient
En MR-undersøkelse stiller noen få krav til deg som pasient. De viktigste er at du:

  • Ikke har pacemaker.
  • Ikke har fått innoperert metallklemmer på blodårer.
  • Ikke er gravid i første trimester. (0-3 mnd)


Har du annet metall som er operert inn i kroppen (tannfyllinger er OK) ber vi deg å innformere oss eller legen din om dette.

Ha minst mulig metall på kroppen når du kommer til oss. Edle metaller som gull og sølv er normalt ikke et problem. Har pierching ber vi deg om å fjerne denne dersom dette er mulig. 

Klaustrofobi
En magnettomograf er en tunnel med hull i begge ender. Tunnelbredden er på ca 60cm og tunnellengden litt over 1.5m. Egne vifter sørger en behagelig ”bris” inne i tunnelen dersom du ønsker dette.

Undersøkelsen innbærer at du blir plassert delvis eller helt inne i tunnelen. For de aller fleste mennesker er dette en ny og litt fremmed opplevelse og det er helt naturlig at man blir litt engstelig. Våre radiografer kjenner meget godt til dette og vil gjøre alt til at undersøkelsen blir behagelig. Er klaustrofobi et stort problem for deg anbefaler vi at du snakker med legen din om dette.

Forberedelser
Forberedelsen til undersøkelsen foregår i en avkledningsbås der man kan legge fra seg verdisaker i et låsbart skap. Først når vi er sikker på at du ikke har med deg magnetisk materiale inn i undersøkelsesrommet slipper vi deg inn til magnettomografen.

Inne i undersøkelsesrommet plasseres du på et bord knyttet til magnettomografen. Dette bordet kan heves og senkes.

Like forut for MR-undersøkelsen plasserer vi en eller flere antenner rundt den kroppsdelen som skal undersøkes. Dette er nødvendig for å få best mulig bilder. I noen tilfeller plassere vi også sensorer på magen, brystområdet eller fingeren avhengig av hvilken undersøkelse vi skal gjøre. Disse kan registrere hjerterytmen eller pusterytmen.

Du vil i tillegg bli utstyrt med en liten belg som du kan trykke på for å få radiografens oppmerksomhet mens undersøkelsen pågår.

I tillegg får du hodetelefoner som både fungerer i kommunikasjonen med radiograf, til dempning av støy fra magnettomografen og til musikk-kilde under selve MR-undersøkelsen. 

MR-undersøkelsen
En MR-undersøkelse lager mye lyd. I løpet av undersøkelsen vil du kunne høre svært ulike lydmønster med forskjellig intensitet og varighet. Varigheten er fra noen få sekunder til flere minutt. Når det bråker i maskinen er det viktig at du ligger så rolig som mulig siden bevegelse gir oss uskarpe bilder. 

Det er helt normalt at du kjenner litt varme når undersøkelsen pågår.

Kontrastmiddel
Enkelte MR-undersøkelser krever bruk av kontrastmiddel. Dette gis gjennom en blodåre i armen. Før du kan gjøre en slik undersøkelse må vi ha et blodprøvesvar som du får hos legen din. Dette gjøres for å kontrollere nyrefunksjonen din. I tillegg spør vi alltid om allergier forut for injeksjonen, men generelt vil en pasient i kjenne lite eller ingen ting  til kontrastmiddelet.